Kult sportowej sylwetki robi swoje – coraz więcej ludzi szuka cudownej diety, która pomoże im zgubić kilka lub kilkanaście kilogramów. Większość diet opiera się na ograniczeniu liczby kalorii oraz wzbogaceniu jadłospisu o produkty, które bynajmniej nie zawierają oszałamiającej ilości tłuszczów i węglowodanów.
W większości z nich nie zajdziemy smażonych pączków, boczku czy zasmażki, którym nie można odmówić wyrazistego smaku. Słodziki zamiast cukru, proste przyprawy i zioła zamiast zawiesistych sosów, malutkie porcje zamiast dużych – to konieczne zabiegi dietetyczne, na końcu których znajduje się niższa waga i smuklejsza sylwetka. Jednak dieta wcale nie musi być nudna i monotonna, dzięki czemu nie powinieneś z niej rezygnować już na starcie.
Garść pomysłów na urozmaicenie diety. To tylko inspiracja do własnych poszukiwań
Ograniczenia dotyczą tłuszczów i cukrów, ale najczęściej w diecie pozostają białka, dlatego atrakcyjną alternatywą mogą być gotowane jajka. Klasycznie na twardo czy miękko lub w połączeniu z sałatą i lekkim jogurtowym dressingiem – tak podane stanowią lekki i smaczny posiłek. Innym przykładem może być wędzony łosoś – chociaż błyszczy od tłuszczu, wewnątrz zawiera go naprawdę mało. Kolejna metoda na dietę, która przypomni dobre czasy korzystania bez ograniczeń z dobrodziejstw kuchni, to dania w żelatynowej galarecie – wspomniane już jaja, gotowane ryby, a nawet kurczak (najlepiej pierś, na pewno bez kalorycznej skórki).
Jak poradzić sobie w kuchni bez tłuszczu?
Tyle przepisy. A jak przyrządzać rozmaite potrawy? Na jakiś czas trzeba będzie pożegnać się ze smażeniem na tradycyjnym oleju, maśle czy smalcu. Wyjściem z sytuacji może być użycie nowoczesnej patelni z ceramiczną powłoką do smażenia bez użycia dodatków. Pozostają duszenie, gotowanie na parze, grill lub tradycyjne potrawy z wody. Można także rozważyć inne tłuszcze, jak olej kokosowy cena tego produktu może wydać się relatywnie wysoka, ale to dość wydajna i zdrowa odmiana, także podczas przygotowania normalnych potraw. Autorzy radykalnych diet, na przykład Dukan, zalecają stosowanie parafiny, która wprawdzie nie jest szkodliwa dla organizmu, ale nie może być de facto środkiem spożywczym. Dlatego najlepszą przyprawą dla każdej diety będzie umiar i rozsądek w poszukiwaniu równowagi pomiędzy zdrowiem i urodą.