Witamina F odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę, a jej niedobory mogą mieć poważne konsekwencje. Co warto wiedzieć na temat tej substancji? W jakich produktach należy jej szukać?
Witamina F to nic innego, jak kompozycja Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, w skład, których wchodzą: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas linolowy (LA) oraz kwas arachidonowy. Witamina ta ma ogromny wpływ na prace naszego układu immunologicznego, naczyniowego i nerwowego, zatem jej niedobory mogą być poważnym zagrożeniem dla każdego z nas. Witamina F jest też substancją bardzo ważną dla każdego, kto troszczy się o piękny wygląd. Dzięki niej łatwiej jest uporać się ze zmianami trądzikowymi lub stanami zapalanymi, na które tak często narażona jest ludzka skóra.
Niedobór witaminy F może przyczyniać się do rozwoju wielu dolegliwości, takich jak utrata odporności czy problemy związane ze skórą. Jej przesuszenie się, większa skłonność do powstania zajadów są widocznymi objawami niedoboru tej substancji. W przypadku kobiet brak odpowiedniej ilości witaminy F w diecie może też skutkować tak uciążliwym problemem, jakim są bolesne miesiączki.
Po jakie produkty warto sięgać, by nasza dieta stała się zdrowsza, a jednocześnie dostarczyła nam odpowiednich ilości tej substancji?
Dobrym źródłem witaminy F są oleje roślinne oraz orzechy. Nie brak jej też w migdałach, pestkach dyni oraz w kiełkach pszenicy. Algi, ryby morskie oraz oliwa z oliwek to kolejne produkty, które warto włączyć do swej diety.