Pszczele produkty w trosce o nasze zdrowie

Pszczoły odpowiadają za produkcję wielu produktów, które nie tylko dobrze smakują, ale również posiadają wiele cennych właściwości poprawiających stan zdrowia i ogólne samopoczucie. Pyłek pszczeli, miód i propolis – czym się różnią oraz dlaczego warto je włączyć do diety?

Cenne produkty wytwarzane przez pszczoły

Pszczoły dostarczają produkty powstające przy pomocy surowców znajdujących się w środowisku, wśród których wymienia się miód, pyłek pszczeli oraz propolis. Z kolei ich organizm produkuje wosk pszczeli, jad pszczeli oraz mleczko.

Miód to od wielu lat najcenniejszy produkt wytwarzany przez pszczoły. Występuje zarówno odmiana spadziowa, jak i nektarowa oraz produkty mieszane. Miód wraz z upływem czasu zaczyna się krystalizować, co jest związane z występowaniem sporych ilości fruktozy. Poszczególne produkty różnią się między sobą kolorem (niektóre są bardzo jasne, niemalże białe, a inne z kolei brunatne). Mimo iż miód ma sporo kalorii, nie wpływa na zwiększenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Posiada wiele cennych właściwości, a przede wszystkim poprawia funkcjonowanie serca, ułatwia usunięcie z organizmu szkodliwych substancji i toksyn oraz wpływa na pracę wątroby (miód rzepakowy). Z kolei odmiana lipowa wykazuje właściwości antybiotyczne oraz działa przeciwgorączkowo.

Jakie produkty warto wprowadzić do diety?

Pyłek pszczeli to jeszcze jeden produkt, który zawiera wiele cennych właściwości. Jest to związane z występowaniem w nim wartościowego białka, aminokwasów, makro- oraz mikroelementów, enzymów i hormonów. Ma również witaminy B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, D, K i inne. Pyłek pszczeli poprawia odporność organizmu, wpływa na przemianę materii, poprawia apetyt i sprawia, że jelita lepiej pracują. Dodatkowo wykazuje właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz pierwotniakobójcze.

Jad pszczeli sprawdzi się w przypadku trudno gojących ran, poprawia też stan zdrowia osób zmagających się z chorobami układu kostnego. Używa się go również w trakcie terapii odczulających.

Z kolei mleczko pszczele to źródło cennego białka, węglowodanów, witamin oraz tłuszczy. Wszystkie wymienione składniki oraz związki mineralne są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm. Mleczko posiada właściwości bakteriostatyczne, które w dzisiejszych czasach używa się przede wszystkim w produkcji kosmetyków. Skóra staje się miękka i dobrze nawilżona, ale zyskuje na tym również układ odpornościowy.