Mdłości i zgaga w ciąży

Oczekiwanie dziecka to przyjemny czas, gdyż w organizmie kobiety rozwija się wyczekiwany i ukochany człowiek. Jednak oprócz pierwszych ruchów i oglądania płodu w trakcie badania USG, występują nieprzyjemne objawy. Wymienia się wśród nich mdłości i zgagę, które wpływają na samopoczucie i pogarszają stan zdrowia.

Skąd się bierze zgaga i mdłości w ciąży?

Zgaga w ciąży jest uwarunkowana zwiększeniem ilości progesteronu w organizmie. Odpowiada on za utrzymanie ciąży, ale jednocześnie wpływa na kondycję mięśnia okrężnego, którego rolą jest zamykanie przejścia przełyku do żołądka. Spożywany pokarm cofa się, co powoduje negatywne objawy, wśród których wymienia się mdłości i zgagę. Dochodzi do tego pieczenie w gardle, nieprzyjemny smak w ustach oraz wymioty. Aby uniknąć przykrych dolegliwości, należy przede wszystkim przyjrzeć się własnej diecie. Należy unikać słodkości, tłustych oraz kwaśnych potraw, a także intensywnych przypraw. Problemy ze zdrowiem powodują soki z kartonów oraz nieregularne odżywianie się. Każdy kęs musi być dokładnie przeżuwany, nie należy również nadmiernie przepełniać żołądka. Żółte i pleśniowe sery, napoje gazowane, cytrusy i pomidory to kolejne produkty, które zwiększają szansę występowania mdłości. W ciąży zabrania się spożywania picia kawy i czarnej herbaty. Nie należy też sięgać po alkohol, gdyż oprócz pogorszenia stanu zdrowia mamy, wymienione składniki wpływają bardzo negatywnie na rozwój płodu.

Sprawdzone sposoby na zgagę i mdłości

Zgaga i mdłości przestaną dokuczać, kiedy w diecie znajdą się spore ilości imbiru. Jeśli jego intensywny smak stanowi pewien problem, można przygotować ciasteczka z dodatkiem imbiru, albo dodać go to herbaty. Rumianek i mięta to cenne zioła, które zdecydowanie poprawią funkcjonowanie organizmu. Należy zastąpić nimi czarną herbatę oraz kawę. Codziennie przed snem warto przygotowywać siemię lniane. Łyżkę siemienia zalewa się wodą, a kiedy nieco stężeje, dodaje się również mleko. Cenne składniki sprawią że na ściance przełyku powstanie warstwa ochronna, a składniki ułatwią zasypianie i zapewnią spokojny sen.

Aby uniknąć mdłości nie należy zrywać się z łóżka. Przed wstaniem warto coś zjeść, najlepszym rozwiązaniem jest krakers bądź pół banana. Po upływie 15 minut można podjąć pierwsze próby wstania z łóżka. W ciągu dnia należy spożywać niewielkie porcje, które nie obciążają żołądka, dzięki czemu nadmiar kwasów nie wpływa niekorzystnie na stan zdrowia i ogólne samopoczucie. Po zakończonym posiłku nie należy się schylać oraz kłaść na plecach, gdyż powoduje to cofanie się treści pokarmowej. Każdego dnia należy pić spore ilości wody, poleca się także ziołowe napary. Nie wolno objadać się na noc i ostatni posiłek warto spożywać 2 godziny przed snem. Należy zapomnieć o Fast foodach, gotowych daniach oraz tłustych smażonych potrawach. Ma być zdrowo, kolorowo i lekkostrawnie.