Kwasy Omega-3 wspierają przeciwdziałanie chorobą, zachowanie młodości oraz poprawiają nastrój. Dzięki właściwej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 można zapobiec np. zwyrodnieniu plamki żółtej, chorobom serca, alergii czy chorobie Alzheimera. Kwasy omega-3 są szczególnie potrzebne kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobą aktywnym fizycznie. Jakie są ich właściwości?
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 uznawane są za wyjątkowy budulec naszych komórek. To właśnie dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, co w konsekwencji usprawnia wszystkie procesy życiowe. Kwasy omega-3 zaliczane są do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a dokładniej do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się dwie rodziny NNKT: omega-3 oraz omega-6.
Do kwasów omega-3 zaliczany jest kwas linolenowy (ALA), który stanowi substrat do produkcji kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA), a jego rekomendowana dzienna dawka wynosi 0,5%. Bardzo często w związku z niskim spożyciem produktów zawierających kwasy omega-3, zaleca się stosowanie suplementów diety zawierających te substancje (np. Solgar kwasy omega-3).
Kwasy omega-3 – Jakie wykazują właściwości?
Poniżej przedstawione zostały główne właściwości, jakie pełnią kwasy omega-3:
- poprawiają wzrok,
- wspierają pracę mózgu,
- wzmacniają kości,
- poprawiają wzrok,
- wspomagają pracę serca,
- zapobiegają alergią oraz wspierają ich leczenie,
- zwiększają naturalną odporność organizmu,
- wywierają istotny wpływ na rozwój płodowy dziecka oraz na jego dobry stan zdrowia w dalszym życiu.
Kwasy omega-3 – jakie są ich źródła w pożywieniu?
Kwasy omega-3 można znaleźć przede wszystkim w takich produktach, jak:
- skorupiaki, np. krewetki
- ryby
- algi
- orzechy włoskie
- migdały
- oleje roślinne (olej arachidowy, olej lniany i olej roślinny).
Innym cennym źródłem, zarówno kwasów omega-3, jak i omega-6, są wysokiej jakości miękkie margaryny, których skład opiera się w głównej mierze o oleje roślinne. Należy pamiętać, iż NNKT ulegają eliminacji w trakcie podgrzewania. Tak więc kwasy te spełniają swoje funkcje tylko wtedy, gdy nie są poddawane procesom smażenia.
Czym cechują się dobrej jakości kwasy omega-3?
Oby kwasy omega-3 były dobrej jakości powinny być:
- Pozyskiwane z małych ryb – ze względu na swój krótki czas życia kumulują one znacznie mniej metali ciężkich niż duże ryby.
- Z certyfikowanych miejsc połowu – szczególnie zalecanymi są morza półkuli południowej, gdzie mniejsze natężenie przemysłu oznacza mniejszą ilość zanieczyszczeń w wodzie.
- Wytwarzane w krótkim czasie – w związku z faktem, iż rybi olej może podlegać niekorzystnym dla zdrowia procesom utleniania, warunki produkcji oraz czas dzielący połów ryb do pozyskania oleju, nie powinien przekraczać 36 godzin.
- Certyfikowane i poddane wcześniejszym badaniom.
- Delikatne w smaku i zapachu – olej zbyt intensywnie pachnący „rybą” może wskazywać na niską jakość surowca.