Zbliża się sylwester, zaczynamy więc snuć plany w jaki sposób chcielibyśmy go spędzić. Co raz mniej osób wybiera się na sylwestra poza miejsce swojego zamieszkania, podobnie jest z uczestnictwem w dużych imprezach sylwestrowych.
Większość z nas decyduje się na spędzenie tej jedynej nocy w roku w gronie najbliższych i przyjaciół. Dzieje się tak głównie ze względów ekonomicznych. Przeciętna polska rodzina zazwyczaj nie dysponuje odpowiednimi środkami, które mogłaby przeznaczyć na taki cel. Gdyż często właściwszym i pilniejszym okazuje się np. zakup pralki, lub biurka dla dziecka.
Sylwester organizowany w zaciszu domowym też ma swoje prawa. Trzeba zadbać nie tylko o podkład muzyczny, lecz również o dostatnie i atrakcyjne zastawienie stołu. Jak również przygotować dania ciepłe, które będą podawane nieco później (w okolicy północy i po północy). Stół sylwestrowy powinien przyciągać wzrok, a więc wabić kolorami, kształtem i zapachem potraw.
Bardzo dobrze na sylwestrowym stole sprawdzą się różnego rodzaju przekąski np:
– kolorowe koreczki zróżnicowane pod względem składu (wędliny, sery, śledzie, ogórki, winogrona, oliwki, itd.)
– tartinki (na krakersach z zróżnicowanymi dodatkami)
– małe kanapki (na pieczywie o dowolnym i zróżnicowanym składzie)
– nadziewane paluszki
– sery, wędliny, sałatki, owoce
– małe porcje ciasta (umieszczone np. w jednorazowych foremkach)
Z ciepłych dań warto pokusić się o podanie np.:
– forszmaku
– gulaszu
– tradycyjnego rosołu
– zapiekanki, itd.
Dobrze, gdy dania są wykonane wcześniej, a potem tylko podgrzewane, by przygotowanie ich w trakcie sylwestra nie zabierało pani domu dodatkowego czasu, który powinna przeznaczyć na zabawę i biesiadowanie w gronie gości.