Zwykła fasola posiada wręcz niezwykłe właściwości lecznicze. To popularne warzywo strączkowe kojarzące się nam z pyszną zupą fasolową lub fasolką po bretońsku zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji.
Ta, wywodząca się z Ameryki Południowej i Środkowej, roślina znana jest ze swoich wyjątkowych wartości odżywczych. Jest szczególnie ceniona za wysoką zawartość dobrego jakościowo białka, błonnika, witamin A i C, fosforu, wapnia i potasu oraz dobrze rozpuszczalną w wodzie krzemionkę. Spożywanie fasoli sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki, budowaniu masy mięśniowej oraz silnym i zdrowym kościom. Ze względu na wysoką zawartość błonnika fasola przyczynia się do poprawy metabolizmu oraz utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu. Warzywo to dzięki zawartości inhibitorów proteaz jest również cenną rośliną w profilaktyce antynowotworowej.
Białe nasiona fasoli są szeroko wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym ze względu na swoje silne działanie moczopędne oraz zmniejszające stężenie glukozy we krwi. W aptece możemy nabyć liczne preparaty z fasoli skuteczne w schorzeniach nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego. Są one niezwykle pomocne osobom cierpiącym na ostre i przewlekłe stany zapalne dróg moczowych, kamienie nerkowe, skazę moczanową oraz schorzenia reumatyczne.
Spożywanie tego warzywa strączkowego zaleca się osobom chorującym na cukrzycę. Badania naukowe wykazały, że efekty spożywania zwykłej fasoli są porównywalne do leczenia preparatami syntetycznymi. Fasola jest szczególnie polecana osobom otyłym w początkowych stadiach cukrzycy.
Z tego swojskiego warzywa można przygotować wiele pysznych i zdrowych dań. Jeśli jeszcze nie ma go w Twoim jadłospisie to pora to zmienić.