Kwasy OMEGA-3 – dlaczego nie powinno ich zabraknąć w planie żywieniowym?

Kwasy Omega-3 wspierają przeciwdziałanie chorobą, zachowanie młodości oraz poprawiają nastrój. Dzięki właściwej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 można zapobiec np. zwyrodnieniu plamki żółtej, chorobom serca, alergii czy chorobie Alzheimera. Kwasy omega-3 są szczególnie potrzebne kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobą aktywnym fizycznie. Jakie są ich właściwości?

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 uznawane są za wyjątkowy budulec naszych komórek. To właśnie dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, co w konsekwencji usprawnia wszystkie procesy życiowe. Kwasy omega-3 zaliczane są do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a dokładniej do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się dwie rodziny NNKT: omega-3 oraz omega-6.

Do kwasów omega-3 zaliczany jest kwas linolenowy (ALA), który stanowi substrat do produkcji kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA), a jego rekomendowana dzienna dawka wynosi 0,5%. Bardzo często w związku z niskim spożyciem produktów zawierających kwasy omega-3, zaleca się stosowanie suplementów diety zawierających te substancje (np. Solgar kwasy omega-3).

Kwasy omega-3 – Jakie wykazują właściwości?

Poniżej przedstawione zostały główne właściwości, jakie pełnią kwasy omega-3:

  • poprawiają wzrok,
  • wspierają pracę mózgu,
  • wzmacniają kości,
  • poprawiają wzrok,
  • wspomagają pracę serca,
  • zapobiegają alergią oraz wspierają ich leczenie,
  • zwiększają naturalną odporność organizmu,
  • wywierają istotny wpływ na rozwój płodowy dziecka oraz na jego dobry stan zdrowia w dalszym życiu.

Kwasy omega-3 – jakie są ich źródła w pożywieniu?

Kwasy omega-3 można znaleźć przede wszystkim w takich produktach, jak:

  • skorupiaki, np. krewetki
  • ryby
  • algi
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • oleje roślinne (olej arachidowy, olej lniany i olej roślinny).

Innym cennym źródłem, zarówno kwasów omega-3, jak i omega-6, są wysokiej jakości miękkie margaryny, których skład opiera się w głównej mierze o oleje roślinne. Należy pamiętać, iż NNKT ulegają eliminacji w trakcie podgrzewania. Tak więc kwasy te spełniają swoje funkcje tylko wtedy, gdy nie są poddawane procesom smażenia.

Czym cechują się dobrej jakości kwasy omega-3?

Oby kwasy omega-3 były dobrej jakości powinny być:

  • Pozyskiwane z małych ryb – ze względu na swój krótki czas życia kumulują one znacznie mniej metali ciężkich niż duże ryby.
  • Z certyfikowanych miejsc połowu – szczególnie zalecanymi są morza półkuli południowej, gdzie mniejsze natężenie przemysłu oznacza mniejszą ilość zanieczyszczeń w wodzie.
  • Wytwarzane w krótkim czasie – w związku z faktem, iż rybi olej może podlegać niekorzystnym dla zdrowia procesom utleniania, warunki produkcji oraz czas dzielący połów ryb do pozyskania oleju, nie powinien przekraczać 36 godzin.
  • Certyfikowane i poddane wcześniejszym badaniom.
  • Delikatne w smaku i zapachu – olej zbyt intensywnie pachnący „rybą” może wskazywać na niską jakość surowca.